неделя, 15 януари 2012 г.

Фейсбук приятели или Фейсбук клюкари ? Това е въпросът на годината.

Kaкво е значението на думата приятел?Приятелството означава междуличностна връзка, която се изразява в поведение на сътрудничество и подкрепа, взаимно разбиране, уважение и привличане, както и прояви на помощ в случаи на нужда или криза. Приятелите са хора, които взаимно се радват на компанията си и проявяват лоялност един към друг, често до степен на алтруизъм. Обикновено споделят сходни вкусове и вършат заедно дейности, които са им приятни, помагат си в трудни моменти, обменят съвети и си връщат един на друг жестовете. За някои хора приятелството означава и просто доверието, че другият няма да ти навреди. Различните проявления на приятелство варират по отношение на степента на близост или интимност между хората.Една от най-известните фрази за приятелството е казана от Аристотел. "Какво е приятелят?Това е една душа, живееща в две тела."
Всеки от нас, който има профил в социалната мрежа Facebook има доста приятели. Да, факт, но колко от тях в действителност са ни приятели? Колко всъщност познаваме лично? Въобще комуникираме ли с тези приятели или повечето от тях са ни „приятели“ само във Facebook-а. Истината е, че повечето ни приятели във Фейсбука определено не са ни приятели в пълният смисъл на думата. Нека не се заблуждаваме - повечето от тях са ни колеги, познати, бивши съученици или просто хора, с които се вижваме всеки ден и присъстват в ежедневието ни.
Като се замисля за приятелите си в пълният смисъл на думата, бих успяла да ги преброя на пръстите на двете си ръце плюс /минус още 10/. Всички останали ги слагаме под общ знаменател „приятели“, но защо? Много от тях никога не бих ги нарекла приятели, но са в листата ми, защото са ми познати, колеги, а някои просто ги уважавам.
Сигурна съм, че много от вас се намират в същото положение. Имате сто, двеста, триста, че и още отгоре приятели във фейсбука, но в действителност са много по-малко.
В началото Фейсбука събираше приятели, познати, колеги, роднини и т.н седна  единствена цел: комуникация. Повечето от нас имат приятели и роднини извън България, а може би Фейсбука за някои от тях е единственото средство, чрез което те могат да си общуват и да са в „час“ със ставащото с тях. Но в момента Фейсбук определено не изпълнява тази фукция.
В момента 75-80 % от потребителите на така обичаната и мразена социална мрежа влизат главно, за да използват приложенията на мрежата(игрите, късметчетата, статусите) или просто да поклюкарят и обсъдят приятелите си. Все пак кой друг дава пресни клюки всеки ден, ако не Фейсбук? Нека не се залъгваме - преди се снимахме за спомен, а сега се снимаме за Фейсбук. Не качваме и не тагваме снимки, на които не сме излезнали добре, защото знаем, че някой от нашите „приятели“ ще ни оплюе доста добре. Обсъждаме си снимките, буквално се обиждаме и плюем едни други, а в повечето време натискаме „Харесва ми“ и когато се изправим с въпросният човек очи в очи се усмихваме и му правим комплименти за същите снимки,за които си мислим, че са отвратителни. Боже какви лицемери сме, нали?
Участваме в много групи и всеки споделя статуси, мисли или просто текстове в повечето случаи не защото му харесват, а защото иска да „каже“ на някого нещо. А някога имахме смелост да говорим очи в очи, но Фейсбукаизтри тази смелост от нас. Преди да се появи социалната мрежа излизахме с приятелите си, не комуникирахме с хората, които не са ни приятни и имахме смелост да изкажем чувствата и мислите си. В момента, ако някои иска да каже на някого нещо го прави във Фейсбук чрез неясни статуси и съобщения.
В крайна сметка защо пълним приятелкият си лист с нови приятели, когато се срещаме с тях всеки ден, но дори едно „здравей“  не си казваме с тях?  Отговора се подразбира нали? Поколението ни е такова, че когато си отказал някоя покана за приятелство, после те изкарват високомерен/а и с голямо самочувствие. Но това не е така, просто не всеки иска някой да го обсъжда и плюе само защото не го харесва. Какъв е смисъла да имаме голям брой приятели във Фейсбук, когато нямаш с кого да излезнеш да изпиеш едно кафе или да споделиш какво те мъчи? Никакъв, нали? Това е-смисъл няма!
Казват, че всички във Фейсбук имат по 5-10 братя и сестри. А защо не се запитате, дали по този начин не се отделят най-близките си приятели?
 В клюкарник се превърна Фейсбука. Вместо приятелски лист, трябва да се създадат листите: лицемери, клюкарии интриганти. Може би така ще бъде много по-обективно всичко. Като вече нямаме смелост да си казваме нещата очи в очи, то поне ще можем да видим в коя група ще ни сложат приятелите ни.
„Приятели“ или „Клюкари“-какво според вас преобладава във вашият приятелски лист? Бихте ли ги премахнали някои, ако знаехте, че клюкарят по ваш адрес или бихте ги запазили, за да можете и вие да ги оплювате ?Бихте ли изтрили профилът си ? Аз лично съм се замисляла милион пъти и то не за друго, а защото ме дразни цялото лицемерие и интриганстване. Но не бих го изтрила защото имам прекалено много приятели и близки познати, с които не мога да комуникирам по едни или други причини, а само Фейсбук ми помага да бъда в час със ставащото около тях.
В последно време се замислям, че ако всеки прояви смелост и изтрие хората от приятелският си лист, които не харесват или са ги добавили само защото се виждат всеки ден, може и да дадем някакъв пример на останалите, които нямат тази смелост.  В мен се крие една малка надежда, че Фейсбук ще се върне към своето най-важно предназначение- да помага на хората да комуникират и останат в течение за ставащото около тях. А не да се клюкари и интригантства.
И нека не забравяме, че приятели не са тези, които са си в листата в социалната мрежа, а тези които са до теб тялом и духом (дори и да са далеч от вас) и ви подкрепят, обичат,уважават и са до вас когато имате нужда от тях!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар